Arbetsmetod i Helsingborg: Engångsartiklar och produkter av fossil plast hör inte hemma i en hållbar framtid. Helsingborg har arbetat länge för att skapa en plastsmart arbetsplats. Nu har turen kommit till köken i skolan och vården. Sju kök har arbetat fram en metod för plastbantning.
Samla en grupp där alla viktiga kompetenser ingår. I vårt fall bestod arbetsgruppen av miljöstrateg, klimatstrateg, kostchefer för de kök som deltog, representant från avfallsbolaget NSR, hållbarhetsstrateg från kommunens inköpsenhet, processledare på miljöförvaltningen och miljösamordnare på skolan. Vi kunde stötta verksamheten med mycket bred kunskap.
Inköpsenheten har en central roll. De kan plocka fram individuell statistik för varje kök med volymer och specifikation av olika produkter.
Det har gjort att vi har kunnat välja ut ett antal artiklar som vi kan följa upp och mäta. Inköpsenheten bevakar också nya avtal så att inte ekonomin påverkas negativt när nya inköpsrutiner införs. Vi måste skapa förutsättningar för köken att arbeta på det sätt vi strävar efter.
När det gäller mat och kök har vi mycket arbete som redan pågår i staden. Vi ordnar studiebesök och utbildningar, bistår med vägledning och kontakter. Förändringar blir inte farliga eller jobbiga när man gör dem tillsammans i en konstruktiv dialog. Det handlar om att ha respekt för de som arbetar ute i verksamheten. De är experterna inom sina områden.
Rebecca Dahlvid, Måltidsservice Filbornaskolan i Helsingborg svarar på frågan om vad som driver dem att delta i projektet.
Här finns verktyg som använts för att genomföra arbetsmetoden.