Detta är en stor åtgärd som innehöll många osäkerheter inledningsvis. Vi planerade därför åtgärden med flera steg så att varje genomfört steg skulle vara värdefullt i sig självt även om vi inte skulle hinna vidare till nästa steg.
Efter vår första kartläggning möttes vi av stor oro bland lärare och rektorer. De kände osäkerhet inför vilka konsekvenser arbetet skulle få. Det var viktigt att tydliggöra att vi ser nyttorna med internationellt utbyte och att det inte är dem vi vill ta bort.
Utgångspunkten har varit att nå samma nytta men med andra medel. Det är inte själva flygresan som är målet med ett utbyte utan att till exempel levandegöra historia, uppleva vardagsliv i en annan kultur eller utveckla språkfärdigheter.
Vi hade en mycket konstruktiv dialog med ungdomarna i Lunds ungdomspolitiks samordningsgrupp. I en workshop med ungdomarna lyfte vi frågan om vilka nyttorna är med att resa till andra länder. Vi diskuterade sedan om hur kan man få dessa nyttor utan att flyga. Ungdomarna kom med många kreativa idéer och visade inte alls ett så stort behov av att resa långväga inom utbildningen som vuxna ofta tror.
Detta arbete handlar till stor del om att titta på vanor och inställningar kring resande. Hur ser man till exempel på restiden? Det tar ofta längre tid att åka buss eller tåg än att flyga men det går också att fylla restiden med innehåll. Teambuilding, som kan vara ett av målen för många resor, är betydligt lättare att arbeta med under en bussresa. Hela resan från dörr till dörr kan bli meningsfull.
”I det här arbetet är det viktigt att gå varsamt och klokt fram för att inte väcka motstånd. Vi gick in i det här med förvissning om att det kunde finnas konflikter mellan skolans mål om internationellt utbyte och målet om att minska klimatpåverkan från resandet.”
Linda Birkedal, miljöstrateg i Lunds kommun
Vår ingång var att vi ville lära oss mer om hur man kan arbeta vidare för att skapa goda förutsättningar att minska klimatpåverkan från resor. Vi har lärt oss mycket som organisation och har funnit flera vägar att närma oss lösningar inom området som är en riktig knäckfråga för fossilbränslefriheten inom kategorin tjänsteresor.
Vi har tagit fram förslag på aktiviteter som kan genomföras för att minska klimatpåverkan från elevers resor. Kunskapen vi fått har också utgjort underlag till kommunens uppdaterade reserutin som nu även omfattar elevresor.
”En viktig lärdom är att när man skrapar på ytan går konflikterna att lösa genom att fokusera på vad som är nyttan med resandet och diskussioner om vilka andra sätt som finns för att uppnå samma nytta.”
Linda Birkedal, miljöstrateg i Lunds kommun